BouwTotaal | Platform voor heel bouwend Nederland (Bouwtotaal,nl)
BouwTotaal is dé informatiebron voor bouwprofessionals. Van zzp'ers tot aannemers, architecten tot woningcorporaties.
Wat is nu eigenlijk het probleem? Problemen en oplossingen voor de bouwlogistiek
Er wordt veel gesproken over CO2 en emissievrije zones, wat vaak sterke emoties oproept bij alle betrokkenen. Maar wat is nu precies het probleem en, belangrijker nog, wat is de oplossing?
Er zijn drie (3) belangrijke problemen die soms paradoxaal met elkaar te maken hebben.
Het eerste is CO2-emissie, een wereldwijd probleem. Als we ervan uitgaan dat dit omkeerbaar is, moeten we allemaal bijdragen aan het beperken van de CO2-uitstoot.
Het tweede probleem is de verstopping van onze infrastructuur.
In Nederland breken we regelmatig nieuwe filerecords, vooral ook in de steden waar het verkeer vaak vaststaat.
Een specifiek aspect van het verkeersprobleem is het bouwverkeer.
Ongeveer 17% van al het logistieke verkeer in Nederland heeft te maken met de bouwsector, en in steden kan dit oplopen tot 30%. Van elke drie vrachtwagens of busjes in de stad is er één bezig met bouwactiviteiten. Hoewel het verkeer in het algemeen slechts een deel van de totale CO2-uitstoot voor zijn rekening neemt, is het bouwverkeer verantwoordelijk voor een aanzienlijk deel van het probleem.
De oplossing voor het CO2-probleem is ogenschijnlijk relatief eenvoudig.
Als bouwgerelateerde voertuigen elektrisch worden, kan de directe CO2-uitstoot (en andere vervuiling zoals fijnstof) met 100% worden verminderd. Bij gebruik van bio-brandstoffen kan de uitstoot tot 90% worden verminderd. Dit klinkt eenvoudig, maar de implementatie is complex.
Emissievrije zones bv zijn dan ook slechts een oplossing voor een klein deel van het probleem.
De stad blijft immers nog steeds vol met verkeer, zij het nu elektrisch.
En dan hebben we het nog niet in alle logistiek richting de steden…
De werkelijke oplossing voor de verkeersdrukte ligt in het verminderen van het aantal voertuigen op de weg.
Dit betekent dat we slimmer en efficiënter moeten vervoeren.
In Nederland is de beladingsgraad van bouw-voertuigen gemiddeld slechts 60% en gaan dan ook nog vaak leeg terug. Dit houdt in dat een aanzienlijk aantal voertuigen deels leeg rijdt, wat onnodig veel verkeer oplevert. Vervoer aan elkaar koppelen kan alleen als het voertuig type (en vergunningen) uitwisselbaar is met een collega en het realiseren van volle vrachtwagens (FTL: Full Truck Loads”) daardoor ook praktisch mogelijk is. Een verhuiswagen immers is geen betonmolen… Als we de vervoerders van Bouwmaterialen (3.700 in Nederland) onderling koppelen dan zal dit een een vermindering van 50% van het bouwverkeer mogelijk maken.
En 50% minder vrachtwagens en busjes betekent dan ook grofweg al direct een vermindering van 50% van de uitstoot.
De sleutel tot het realiseren van Full Truck Loads in de bouw is het beperken van het aantal afleveradressen.
Want, ook al vertrekt een vrachtwagen volledig vol (wat nu niet het geval is), als het 10 afleveradressen heeft zullen er meer km’s worden gereden en automatisch na de eerste levering al niet meer helemaal vol. Het “vol” vertrekken naar 1 adres en 100% lossen op dat adres is al een enorme winst!
Bouwhubs kunnen hierin een belangrijke rol spelen.
1 Afleveradres: Voor alle bouwmaterialen voor gebruik in de stad (meer dan 70% van alle bouwactiviteiten zijn in stedelijk gebied)) zal een Bouwhub hetzelfde afleveradres bieden..
2. Door materialen efficiënter te ontvangen en vervolgens te hergroeperen per locatie, kan een Bouwhub de levering optimaliseren. Dit zorgt niet alleen voor een efficiënter gebruik van vrachtwagens, maar maakt ook emissievrije leveringen mogelijk.
Uit praktijkvoorbeelden blijkt dat een Bouwhub het aantal bouwvoertuigen dat de stad in moet met maar liefst 73% kan verminderen.
Dit betekent dagelijks 140.000 minder busjes en 14.000 minder vrachtwagens, en dat allemaal emissievrij.
Er dan het derde probleem: de bouw van 900.000 extra woningen in Nederland, wat tot 166 miljoen extra vervoersbewegingen tot 2030 zal leiden. Als u dit leest in het licht van bovenstaand, dan maakt het des te urgenter om nu actie te ondernemen.
Auteur: A.A. Hulsebos managing partner van Qonnected-Logistics.com
Qonnected Logistics biedt een platform dat de bouwlogistiek optimaliseert en fysieke Bouwhubs als integrale oplossing inzet.
Terwijl anderen hierover praten, maakt Qonnected Logistics het mogelijk om de logistiek efficiënter en duurzamer te organiseren, en zo zowel de CO2-uitstoot als de verkeersdrukte te verminderen. Qonnected-logistics.com.
(cijfers: TNO, Topsector Logistiek , CBS en van enkele bouwbedrijven)
Comments